Петя Аврамова: „Спираме процедурата по продажбата на терена на старата болница в Свищов“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова: „Спираме процедурата по продажбата на терена на старата болница в Свищов и назначаваме пълна проверка на действията на страните досега“

МРРБ винаги е било против продажбата на държавни имоти, които са изчерпаем ресурс“

В петък в рамките на процедурата по парламентарен контрол, във връзка със ставащия все по-скандален казус, за опита за тайна продажба на терен от 12 дка. на старата болница, депутатите от Великотърновския многомандатен избирателен район доц. д-р Милен Михов и Явор Божанков отправиха питания към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, където понастоящем е преписката във връзка със сделката, която свищовските търговци, наематели на обекти на терена определиха като „неприкрита корупционна сделка“

Има ли задкулисна корупционна сделка с имота на старата болница? Какво обещават само преди няколко месеца кмета Генчев и ректора проф. Марияна Божинова

Първоначално питането бе формулирано от народния представител и лидер на ВМРО в областта доц. д-р Милен Михов, но към него се присъедини и младия говорител на БСП Явор Божанков, който в края на миналата година направи специална среща, с местната общественост, на която се запозна с проблема. Така, около защитата на интересите на хората в общината, теренът да не бъде продаден на неизвестен комисионер, се обединиха представители и на управляващите и на опозицията в национален мащаб.
Преди това работодатели в Свищов поискаха от кмета Генчев и ректора проф. Божинова, да обявят, кой стои зад инициативата за продажба, но техен отговор не последва.

Ректор и кмет да обявят публично на кого ще продават имота на старата болница, поискаха работодателите на над 500 души, които рискуват да загубят работата си

От отговорите на министър Петя Аврамова на поставените и въпроси, стана ясно, че в ресорното министерство, въобще не е постъпвало решението на Общинския съвет от 30.05.2019г., което задължава кмета Генчо Генчев да започне процедура по придобиване на имота в полза на общината. Същото е укрито и от Министерството на образованието и науката, стана ясно от отговор по Закона за достъп до обществена информация, получен от търговците по съответния ред преди няколко седмици.

Така се оказва, че Генчо Генчев не е изпълнил своето задължение по чл44, ал.1 т.7 от ЗМСМА, според което кметът организира изпълнението на актовете на общинския съвет и внася в общинския съвет, отчет за изпълнението им два пъти годишно.

В крайна сметка, министър Аврамова обяви спиране на процедурата по преобразуване на имота от публична в частна общинска собственост и назначи проверка във връзка с проведените до този момент действия от всички институции, имащи отношение към случая. Тя допълни, че подобно на другите държавни ведомства и в МРРБ липсва, какъвто и да е официален инвестиционен интерес, което остава отворен въпроса, кой и с какви капитали иска да придобие апетитния терен в центъра на града и пред кого е обявил желанието си. Тя заяви, че позицията на ръководеното от нея министерство е, че винаги е била против продажбата на държавните имоти, които са изчерпаем ресурс, което е в пълно противоречие с исканията на Кмета и Ректора.

До приключване на проверката, имотът няма да бъде продаден, но отворен остава въпроса със съдбата на наемателите, които са получили своите предизвестия, да напуснат и то при пълната неяснота относно статута на терена, както се изясни в Парламента.

„Защо е това бързане?“ изрично попита Явор Божанков. „Кой има интерес да изгони хората посред зима, при липса на какъвто и да е инвеститорски интерес?“

В отговор министър Аврамова посочи, че МРРБ не е принципал на Стопанска Академия и посъветва двамата депутати, да отправят питания в тази посока, към ректора на Стопанска Академия проф. Марияна Божинова.

„Защо общината и лично кмета Генчев не използват модела, по който Свищов си върна терена на старите казарми от Министерството на отбраната? Нали този модел е определян като успешен?“ – попита доц. д-р Милен Михов, но в отговор министър Аврамова заяви, че държавата не може да компенсира пълната апатия и бездействие на кмета Генчев, защото за да започне тази процедура, той трябва да изпълни законовите си задължения и инициира действия във връзка с решението на Общинския съвет, което е именно в този смисъл.

Предлагаме Ви видео от проведената процедура и пълна стенограма на изказванията на всички участници в парламентарния контрол.

Вместо коментар, изказваме благодарност от името на свищовската общественост, към двамата депутати и министър Аврамова, които защитиха интереса на нашия град от тайните задкулисни договорки, които щяха да дадат 12дка. терен в центъра на Свищов на неизвестен „инвеститор“!

 

МРРБ