Има ли задкулисна корупционна сделка с имота на старата болница? Какво обещават само преди няколко месеца кмета Генчев и ректора проф. Марияна Божинова

На пресконференция, проведена на 11 януари (понеделник) във В.Търново наемателите на търговски обекти в района на „старата болница“ заявиха, че в казуса с терена, според тях прозира корупционна схема.

Това ни подтикна да направим справка, какво е било мнението на отговорните институции по казуса, в периода от месец май 2019г. до сега и имат ли основание твърденията на търговците. Проверката ни включва и решенията, които са вземали съответните институции и органи, които са имали отношение по казуса – Общинския съвет и Академичния съвет на Стопанска Академия.

Случаят с терена започва с приемането на многократно цитираното от всички заинтересувани вече прословуто Решение №1104 на Общинския съвет от 30.05.2019г. с което се „възлага на Кмета на Община Свищов да започне процедура по безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху имот държавна собственост, предоставен за управление на Стопанска Академия „Д. А. Ценов“ гр. Свищов, като той следва да подаде искане за безвъзмездно прехвърляне от държавата в собственост на Община Свищов, на недвижим имот“.

В рамките на дебата на проведеното тогава заседание на Общинския съвет, кмета Генчев откровено обижда общинския съветник адв. Калин Костов, казвайки му, че „отново се е изказал неподготвен” и го обвинява в манипулативност спрямо колегите и съгражданите му. Причината е, че Костов иска гаранции от местната власт, че ако общината придобие имота, той наистина ще бъде използван за градоустройствени нужди, а няма да бъде впоследствие продаден. Такива правни гаранции в проекторешението обаче липсват.

Кметът признава още, че е водил лични разговори с министъра на образованието и науката и с ректора на Стопанска Академия и заявява, че не е длъжен да съобщава за тях на общинските съветници. Твърди, че има „свой канал за комуникация“. За да успокои съветниците Генчо Генчев публично обещава, че имота няма да се продава и че ще бъде използван за детски увеселителен парк, като твърди, че това е най-доброто място за изграждането му. Този дебат се случва в предизборна обстановка, преди местните избори, през май 2019. Дебатът по темата в неговата цялост може да видите тук:

Впоследствие през м. юли 2019г. е проведено и заседание на Академичния съвет на Стопанска Академия, където само с един глас в повече, в присъствието на кмета Генчев, е прието първото решение на Стопанска Академия, с което институцията уважава волята на Общинския съвет и лично на кмета и се съгласява да се откаже от терена като дава съгласието си той да бъде придобит безвъзмездно от Общината. На същото това заседание Генчо Генчев отново твърди, че имота ще се използва само и единствено за благоустройствени нужди и че общината има намерение да участва в проект за облагородяване и строителство на парк, от какъвто квартала, намиращ се в непосредствена близост до терена има очевидна нужда. Липсата на решение на Академичния съвет би блокирала намеренията на общината.

Темата за изграждането на парк е широко обсъждана от кмета Генчев и в срещи с хората от квартала впоследствие, за което те свидетелстват пред нашите репортери.

На проведената през месец юни 2020г. съвместна пресконфернция на Кмета на Община Свищов- Генчо Генчев и вече новоизбрания ректор на Стопанска Академия „Д .А. Ценов“- проф. д-р Марияна Божинова в пресклуба на БТА във Велико Търново, кметът заявява, че е започната процедура по предоставянето на имота от висшето учебно заведение на общината, като се мотивира, че обслужването му затруднява финансово Академията. Заявява намеренията си като ръководител на администрацията теренът да бъде включен в новия план за интегрирано развитие на Общината (ПИРО), за да бъдат започнати социални и културни интервенции там. Генчо Генчев се оплаква, че „в годините назад Община Свищов е била разпродадена“ и иска да запази и малкото останала земя, която е възможно да бъде съхранена, т.е. към месец юни 2020г. намеренията на кмет и ректор и то заявени от най-висока официална трибуна пред цяла България са имотът да стане общински, като няма и дума за продажба.

Източник: пресклуб БТА Велико Търново

Темата за това, как предшественикът на Генчо Генчев е разпродал общинските активи и земи, и че общината е обезземлена често присъства в речите му в Общинския съвет, което прави настоящото му желание за продажба на терена на всяка цена още по-странно.

На 30ти септември 2020г. е свикано ново събрание на Академичния съвет на висшето училище, в което този орган без мотиви и предварително обсъждане отменя първоначалното си решение за даване на съгласие за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на имота към Община Свищов и взема ново решение, за връщането му към държавата и Министерството на образованието и науката, но вече с „цел теренът да бъде продаден“.

Как се е появило намерението за продажба, защо не е координирано това решение с Общинския съвет, чието предходно решение за придобиване на имота от страна на общината все още е в сила е напълно неясно.

Фактите обаче показват че от месец май 2019г. досега, мнението на общинското и академичното ръководство е претърпяло пълна метаморфоза и без каквато и да е мотивировка вместо желание за придобиване на терена от общината и изграждането на общински парк, се стига до странното решение за връщането му към държавата с искането за неговата продажба. Както впоследствие стана ясно, това става при липсата на официално инвестиционно намерение и на какъвто и да е купувач.

За гражданите на Свищов остава отворен въпроса откъде се появи идеята и кой предложи теренът да бъде продаден в нарушение на вече взети решения и какво промени толкова драстично мненията на кмет и ректор в период от по-малко от три месеца време?