Изтъкнати свищовци и природозащитници се вдигнаха в защита на терена на старата болница от продажба

Опитите на академичното и общинското ръководства да продадат терена на старата болница на неизвестен инвеститор, които стигнаха и до българския Парламент предизвикаха и гражданска реакция в ред наши авторитетни съграждани.

В свой пост във фейсбук диригентката на Първия български хор „Янко Мустаков“ и носителка на редица престижни национални и международни награди Елизабет Людмилова припомня обещанията на кмета Генчо Генчев, дадени пред целия град през 2019г., че теренът ще бъде придобит от общината и ще бъде използван за създаване на така необходимото за района парково пространство.

„Уважаеми съграждани, моля ви да обърнете внимание на тази снимка и на текста. Искам да заявя, че много харесвам ЛИДЛ. И Кауфланд харесвам. Но повече ми харесва ако в града ни има въздух, зеленина, сенки, трева и цветя. А най-добре е и едното, и другото, но на подходящо място. Вижте боровете в северозападната част на терена. Тук има вековни дървета, засадени с построяването на болницата в края на XIX век! Не поставяйте въпроса за или против хипермаркет! Нека има, но не му е мястото в центъра на града (огромен терен, определен за бизнеспарк пустее в средата на града). Престъпление е да се унищожи тази горичка! Нека да спасим дърветата в двора на старата болница! Ако се проектира с мисъл, ще стане чуден парк. Свищов има нужда от тази зелена площ!“ пише тя.

По-късно в интернет се появи и друга нейна публикация с която призовава местната власт да покаже загрижеността си към хората и вместо да „сипе“ голи предизборни обещания, да вземе мерки за „опазването на това, което други са създали преди нас“.

Свищов се нарежда на едно от челните места сред градовете с най-мръсен въздух в България заради атмосферните особености, липсата на газификация и битовото отопление на дърва и въглища и в тази връзка Елизабет Людмилова призовава, засадени преди почти 100 години дървета на терена на старата болница, да бъдат запазени, за да продължат да помагат в битката със замърсения въздух.

Пред „Площад Алеко“ тя заяви, че е престъпление, наличната растителност на терена да не бъде използвана за парк и с малко усилия и инвестиции в облагородяване на терена, той може да задоволи нуждите на живущите в района от място за отдих и разходки. Очевидно е че в близост, няма обособени зелени площи, а мястото на търговските площи би трябвало да е на терена на широко рекламираната от местната власт Индустриална зона, която въпреки, че е върната от държавата на общината още преди три години пустее.

В подкрепа на исканията на г-жа Людмилова се изказват и други наши съграждани, известни с активната си позиция по теми, свързани съз защитата на околната страна, както и граждани с активна позиция и живеещи в района.

В действителност понастоящем теренът е занемарен и в неугледно състояние, поради дългите години немарливо и безстопанствено отношение, но това не е аргумент той да бъде продаден на неизвестен инвеститор без провеждане до допитване до хората, още повече, че Общинския съвет е взел съответното решение се обединяват хората, заставащи зад казаното от Елизабет Людмилова.

По повод изказванията в социалните мрежи, които акцентират на желанието на някои хора там да има магазин от голяма верига, природозащитниците противопоставят фактите, които са категорични, че липсва каквото и да е инвестиционно предложение от подобни търговци по отношение на терена, т.е. всичко е изцяло хипотетично, а протестиращите наематели на терена, открито заявяват, че зад сделката прозира корупционен интерес.

Има ли задкулисна корупционна сделка с имота на старата болница? Какво обещават само преди няколко месеца кмета Генчев и ректора проф. Марияна Божинова