Ректор и кмет да обявят публично на кого ще продават имота на старата болница, поискаха работодателите на над 500 души, които рискуват да загубят работата си

След собствениците на малки търговски обекти, находящи се на територията на старата болница на ул. „Петър Ангелов“ и собственици на големи и малки магазини и складове за хранителни стоки в града поискаха обяснения от общинското и академичното ръководство защо зад гърба на обществеността се подготвя продажбата на терена.

Сред подписалите писмото са големи и малки предприемачи, които дори посочват броя на ангажираните при тях работници и служители, които рискуват препитанието си.

Подписите си са положили собствениците на супермаркет „Витоша“, където работа намират 35 човека, „Оримекс“ ООД с 12 човека, „Нове инженеринг‘ ЕООД с 45 човека, „Сити маркет“ с 6 работни места, „АБВ“ ЕООД с 45 служители, „БМБ“ ООД с 45 човека, „Василев“ 2019 с 19 заети, Стела Тодорова с 2-ма, „Фаворит“ с 2-ма, „Стомана“ ЕООД – 18 човека, „Розка Стефанова“ ЕООД с 12 служители; „Аквилон АМ“ ООД с 25 служители; „Борисмес“ ЕООД със 17 работника; „Братя Гечеви“ ООД със 17 човека; ЕТ „Лилия Борисова“ със 7 служители; ЕТ „Даниела Николова“ с 35 човека, „Ивкомерс“ ООД – 6 служители и много други

Сред подписалите са и много малки семейни фирми с по няколко служители, за които е много вероятно да стане невъзможно да продължат да функционират.

Търговците изразяват солидарност и подкрепят колегите си, работещи в обектите на терена на старата болница и посочват, че начинa, по който обществото се поставя пред свършен факт с предвидената продажба е крайно притеснителен.

В писмото си те поставят много въпроси и цитират журналистическо разследване на нашия сайт от м.май 2019г., в което още тогава посочихме, че подобни действия са възможни, въпреки че публично кметът на града Генчо Генчев уверяваше цялата общественост, че на мястото предстои създаването на парк.

Без мотиви и обяснения се съсипват човешки съдби!

Академия и Община предлагат да се продаде терена на старата болница

Общинският съвет дори взе решение общината да поиска имота от Стопанска Академия именно с тази мотивировка. Това решение не е отменено и до днес и с действията си Стопанска Академия грубо го нарушава.

decisions_1411349504-converted

„Защо след като има взето решение на Общинския съвет на 30.05.2019 г. общината да предприеме действия за придобиване на този имот то не е изпълнено?“ – питат те излъгани от многобройните публични изказвания на кмета Генчев тогава.

„Защо Академичният съвет на висшето училище, след като е взел решение на 10.07.2019 г. да предостави имота на община Свищов за градоустройствени нужди, впоследствие го отменя с решения на 30.09.2020 г. и 28.10.2020 г. и вече в тях се говори директно за продажба на същия имот?“

„Как така Академичният съвет може да констатира отпаднала нужда от усвояването на този имот – ПУБЛИЧНА държавна собственост за бъдещи градоустройствени или други мероприятия на държавата или общината, при положение, че дори не е негов собственик, а единствено ползвател?“

„Защо Министърът на образованието и науката не направи преценка дали този имот няма възможност да бъде използван за други образователни нужди на територията на общината, несвързани с академичната ни институция – имотът граничи все пак с двора на едно от най-големите свищовски училища?“

„Вярно ли е, че в Стопанска Академия и в Министерството на образованието и науката още през 2014 г. е входирано инвестиционно намерение за закупуване на имота от голяма търговска верига и ако е вярно подновявано ли е това намерение през последните две години?“

За подготвянето на тайна приватизация на терена се заговори още при приемането на решението на Общинския съвет от общинския съветник адв. Калин Костов. Тогава той бе обвинен в некомпетентност от страна на кмета Генчо Генчев, който на всеослушание обеща, че общината ще използва този терен само и единствено за изграждане на парк за хората, живеещи в кварталите наблизо.

Собствениците на магазини предупреждават в писмото си, че вкарването на втора голяма търговска верига в града, каквото е тяхното подозрение, че се подготвя, би могло да има не само положителни, но и негативни ефекти върху стопанския живот на града, при все, че не се страхуват от конкуренция.

Те заявяват, че подобна сделка, ако се осъществи, следва да стане единствено след широко публично обсъждане и заявяват, че са готови да се обърнат към водещи специалисти на национално ниво, които да направят детайлен икономически, социален и фискален анализ на ефектите от влизането на втора голяма търговска верига на територията на общината в краткосрочен и дългосрочен план.

Такъв анализ би следвало да направят самите община и висше училище, преди въобще да започнат да действат, но при тяхното пълно бездействие се оказва, че проучване не е било изготвяно и ще се наложи самите граждани да заменят неработещите институции.

В крайна сметка търговците заявяват, че не могат да приемат безучастно подобни действия, предприемани на тъмно и в нарушение на всякакви правила за честно и прозрачно управление. Те възнамеряват да сезират всички възможни институции в своя и на колегите си подкрепа, като се надяват съгражданите им да разберат мотивите им и да ги подкрепят.

Отв.писмо с подписи