Като Мата Хари в дома на премиера, неизвестни „саботьори“ провалят местната власт

Ръководството на общинската болница в Свищов е сезирало Районната прокуратура за проверка на болничните на деветте медицински сестри, сред които е и старшата сестра на Covid отделението, които едновременно излязоха в отпуск по болест, а три от сестрите подадоха и заявления за напускане“.

Не, уважаеми съграждани, това не е заглавие на филм на ужасите, а уви, официална информация от сайта на Българското национално радио, удобно препредавана като ретранслатор от многобройните медии-папагали, славославящи „успешната“ борба на местната власт с поредната проваляща се с гръм и трясък социална система в общината.

Същевременно изразяваме и дълбокото си разочарование от явния саботаж на специалист по здравни грижи – служител в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, чиито преднамерени действия, считано от днес лишават лечебното заведение от 9 медицински сестри, което стопира приема на пациенти и възпрепятства обслужването на приетите. Провокативните действия на медицинското лице допринесоха за излизането в болничен на 9 здравни работници, което доведе до недостиг на персонал в болничните отделения. Чрез тези свои подбудителни деяния въпросното лице омаловажи усилията на своите колеги и съзнателно затрудни работата на болницата в грижата за пациентите.“

Това пък е информация от специално създадена интернет страница от местната управа и носеща названието „Извънредно положение в Община Свищов“. От нея се разбира, че неизвестен лекар-конспиратор, саботира невероятните усилия на кмет-доброволец, медицински сестри – герои, депутати – спасители и кой ли още не, да запушат издънената лодка на свищовското здравеопазване.

Това, че в Свищов болницата е само сграда, жителите на града знаят от десетилетия. Нужно е обаче да дойде подобен кризисен момент, за да скочат всички, ужасени и като ужилени да извикат: „Аууу, как може, кой допусна това да се случи?“

Така е било винаги, общоизвестните истини не ни правят впечатление, докато в очите ни не се забоде явната неадекватност на система, на която всички разчитаме. Общественият гняв и народното недоволство са опасен противник на всяка власт!

Именно тук е уловката – коварният въпрос на обществото кой и защо допусна това да се случи трябва да намери подходящ отговор. Общественото възмущение и недоволство трябва да намерят подходящ отдушник, да бъдат отклонени в безопасна посока. Не, в никакъв случай управлявалите града през последните 20 години (включително и последните пет) не може и не трябва да са виновни! Виновен трябва и ще е някой друг – коварният лекар-конспиратор и медицинските сестри, които са търпяли всъщност всичко през цялото време. Точно това, което виждаме с очите си, само че отвътре и което може да наречем само с едно наименование – тотален разпад на системата. Тези хора вече не желаят да бъдат жертвени агнета на поредните телвизионни напъни за рейтинг и дали под предтескт или наистина поради посочените от тях причини са си тръгнали.

По повод тази случка не би трябвало да изказваме особено крайни думи, защото сега все пак е време на епидемия, а в такива периоди никой няма право да напуска потъващия кораб, особено ако пък ако е дал Хипократова клетва. Нормално е да има укори! Само че има и някои „малки“ подробности, които оправдават „виновните“, които съвсем несправедливо са набедени да бъдат заляти от обществения гняв и недоволство.

Нека върнем лентата една година назад, когато в разгара на лятото целият град буквално беше задушен от „запалилото се“ градско сметище. Друга провалена общинска социална система. Тогава отново от телевизионния екран същият герой ни убеждаваше – не, няма проблем в управлението на сметището от страна на общината, неизвестни злосторници, вероятно подбудени от политически врагове (нищо, че във властта са всички сериозни национални партии) са запалили сметището в предизборна ситуация, за да отнесе местната власт негативите. Отново се тръби, че е подаден сигнал в прокуратурата. Въобще… тази прокуратура, тя трябва да си свърши работата! Защо не даде възмездие на виновните?

Една година по-късно от тези събития, за случилото се – ни вест, ни кост! Неизвестните злосторници не са открити. Хората обаче вече са забравили за случилото се. Общественото съзнание отново е залъгано от поредната дъвка, цъка с език пред екраните на телевизиите и плюе неизвестните „зли сили“, заради които, видите ли буксува цялата община.

Трети пример за намеса на конспиративните теории. Идва в града „прочутия немски инвеститор“, който всъщност елементарна проверка показва, че е малка гаражна фирма и иска терен, на който да развива дейност. Общинското ръководство, което не е проверило въобще какво законово може и какво – не, предлага най-неподходящия имот – физкултурния салон на бивше училище. Когато се оказва, че на подобен имот законът забранява да се извършва производствена дейност и че цялата работа е кьорфишек, отново се появяват „неизвестните злосторници“, които под формата на тайни електронни мейли, звъняли на „инвеститора“ и той поради това обиден си бил тръгнал.

На подобни глупости не би се хванало и дете в детската градина, с поне зачатъци на критично мислене, още повече, че досега във връзка с твърдяните конспирации не е представено НИТО ЕДНО ЕДИНСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, че съществуват. Свищовската общественост обаче буквално се облъчва с подобни небивалици, които целят единствено да отвлекат вниманието от действителните проблеми. Авторите на подобни теории искат да не допуснат само едно – някой да им потърси сметка за собствените обещания, действия и бездействия.

Ето – ние се трудим и сме толкова успешни, „лошите“ обаче не спят и искат да ни провалят. Светът е черно-бял като телевизор „Опера“, който младите ни читатели въобще не помнят!

Неслучайно имена на виновни или заподозрени, посочени в прессъобщенията за това, че прокуратурата ще се занимава с болничните листове на медиците няма – защото посочването на име и последващото почти неизбежно оневиняване на съответното лице, би означавало подателят на сигнала да носи отговорност за набеждаване в престъпление!

Между другото си има специален законов режим за обжалване на болнични листове и той не е чрез прокуратурата, уважаеми общинари! Ако считате, че нещо не е наред защо не използвате него? Но пък някак по-шокиращо за хората звучи – девет заловени саботьора и неизвестен лекар – дадени на прокурор, хак да им е!

За всички, за които този сценарий изглежда като претоплена манджа, ще кажем, че това няма да е последния „конспиратор“, който ще се появи. Готови сме да се обзаложим!