Кой първи напуска потъващия кораб?

Кой първи напуска потъващия кораб?

(уникално видео отпреди два месеца, показва как управителят на болницата напуска без да посочи и един мотив за действията си, общинарите му благодарят)

Публичните обвинения към анонимен лекар и медицински сестри, които в разгара на епидемичната криза били безотговорно напуснали потъващия кораб на общинското здравеопазване ни провокира да потърсим в съвсем недалечното минало дали няма примери за това, че вината, която им се стоварва и публично се демонизират и дамгосват пред обществото си има първопричина.

Припомняме, че от официалната страница на община Свищов спрямо тях се появиха следните квалификации:

Същевременно изразяваме и дълбокото си разочарование от явния саботаж на специалист по здравни грижи – служител в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, чиито преднамерени действия, считано от днес лишават лечебното заведение от 9 медицински сестри, което стопира приема на пациенти и възпрепятства обслужването на приетите. Провокативните действия на медицинското лице допринесоха за излизането в болничен на 9 здравни работници, което доведе до недостиг на персонал в болничните отделения. Чрез тези свои подбудителни деяния въпросното лице омаловажи усилията на своите колеги и съзнателно затрудни работата на болницата в грижата за пациентите.“

Допълнително те бяха „дадени на прокурор“ от страна на общинското ръководство, според самото Българско национално радио:

Ръководството на общинската болница в Свищов е сезирало Районната прокуратура за проверка на болничните на деветте медицински сестри, сред които е и старшата сестра на Covid отделението, които едновременно излязоха в отпуск по болест, а три от сестрите подадоха и заявления за напускане“.

Когато обаче виждаш сламката в окото на ближния трябва да посмееш да видиш и гредата в собственото си око.

Само преди малко повече от два месеца, буквално преди кривата на епидемията да тръгне рязко нагоре на заседанието на Общинския съвет бе гласувана една оставка. Оставка, която искаме да припомним на свищовската общественост, преди тя да обвинява когото и да било, да съди и да сочи виновни.

Без всякакви мотиви управителят на болницата д-р Пелов обяви своето напускане. Тази оставка бе гласувана без всякакви дебати от Общинския съвет, той не само бе освободен от поста си, но с решението на съветниците бе освободен и от отговорност.

Ако не вярвате – погледнете внимателно видеото, което благодарение на нашите усилия сме запечатали за обществеността:

Кристиян Кирилов: т.11.1. г-н Генчев, заповядайте!

Генчо Генчев: Считано от 01.10. освобождава от длъжността „управител“ на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ ЕООД д-р Пламен Цветанов Пелов, като го освобождава и от отговорност

Калин Костов: Все пак какви са причините за напускането на д-р Пелов, при положение, че имаше надежди през последните няколко години, че болницата тръгва в една по-добра посока. В крайна сметка тези надежди бяха свързвани и с неговото управление. Много изненадващо идва тази молба за напускане. Това лични мотиви ли са, може би ангажимент на други места? Знаем, че той не е от Свищов, имаше ангажименти и на други места…Кога е депозирана тази молба и какви са мотивите на д-р Пелов да прекрати отношенията си с търговското дружество?

Кристиян Кирилов: Това, което имам като документация, г-н Костов, е предизвестието от д-р Пламен Пелов, входирано на 24 август в Общински съвет Свищов, с предизвестие, с което той желае договорът за възлагане на управлението му с МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“, сключен на 2 ноември 2018г. между него и Община Свищов да бъде прекратен…това е и нищо повече…точка… това е като… (повдига рамене)…знаете че акта е личен, всякакви коментари в каквато и да е посока, могат да бъдат грешни, така че се съобразявам и ви зачитам само това, което е като факт…

Следва гласуване и с 24 „за“ , 1 „против“ и 1 „въздържал се“ и 1 неучаствал в гласуването предложението е прието.

Генчо Генчев: Уважаеми г-н Председател, уважаеми госпожи и господа общински благодаря първо на общинските съветници, за това, че освободиха д-р Пламен Пелов от длъжността управител без необходимото напрежение и уважиха неговата воля. Аз използвам възможността преди всичко да благодаря на д-р Пелов, защото въпреки настроенията и укорите той беше един изключителен човек…първо като човек, второ като мениджър и трето като лекар. Наистина в един труден момент за свищовската болница и въобще за здравеопазването в Свищов той пое тази отговорност и мисля, че си тръгва удовлетворен от свършеното и от случващото се. Това го показват и финансовите резултати, въпреки нападките за това, че няма възможност да присъства целодневно и наистина това е една от основните причини,която го измъчваше – че не може да бъде постоянно тук, тъй като той има и собствена практика, участва в управлението на други дружества. Преди всичко мога да кажа, че комуникацията беше отлична и винаги, когато е било необходимо да се вземе неговото решение, управленското, той беше на място и го вземаше независимо от ситуацията или дистанционно, за което използвам възможността да му благодаря, за това, че в един труден момент подкрепи Свищов и надявам се времето ще покаже, че ще имаме възможност да си партнираме и да си помагаме. Немалко свърши. От мое име аз искам да благодаря, защото наистина това беше един стойностен човек“.

От стенограмата и видеото става напълно ясно, че само преди два месеца по думите на общинското ръководство болницата е била в отлично състояние. Управителят, който си тръгва, без да посочи каквато и да е мотивировка за действията си е изпратен с благодарности и суперлативи. Един единствен общински съветник се осмелява да запита нещо, което би трябвало да попита всеки – защо един представян за изключително успешен управител си тръгва напълно анонимно. Мнозинството общински съветници подкрепят решението за освобождаване от отговорност – при гласуването има само един против и един въздържал се.

Сега още ли искате да съдите и давате на прокурор медиците, които след малко повече от два месеца, последваха този пример, уважаеми съграждани?