От Архива: Зад проекторешението за имота срещу болницата стоят интересите на посредници на „Кауфланд“

Поради актуалността на темата, препубликуваме нашия материал от 18 Юни 2019 г.

Посредници на германската търговска верига „Кауфланд” са влезли в контакт с кмета Генчев и това е провокирало внезапната загриженост за състоянието на пустеещия имот срещу МБАЛ, установи след свое журналистическо разследване „Площад Алеко”.

Интерес към точно този терен, който е на централно комуникативно място в Свищов и е единствен потенциален избор на веригата, ако реши да стъпи в града, е провокирал внезапния опит на Община Свищов да го придобие от държавата.

Подобен опит е имало през 2014 г., когато същите представители са влезли в разговори с бившия ректор Величко Адамов, но обстоятелството, че имотът е държавна собственост е осуетил продажбата. Следи от интерес от страна на търговската верига има и в Министерството на образованието и науката, но образователното ведомство е отказало да хариже имота, с оглед защитата на интересите на висшето училище от собствения му ректор.

Немската търговска верига има практика да работи не пряко, а чрез т.нар. дивелопъри – фирми посредници, които действат от името и за сметка на търговеца, които придобиват и развиват даден имот в исканите от веригата параметри и впоследствие и го препродават, калкулирайки в крайната цена печалби и комисионни. Вероятно разговорите са водени именно с подобен търговец, като на ръководството на Стопанска Академия „Димитър Ценов” само е загатнато за подобно намерение, без да се уточняват никакви подробности.

Предстои висшето училище да вземе отношение по този въпрос, като официална документация за намеренията на кмета в деловодството на Академията липсват.

„Неприятно ми е, че комуникацията между институциите върви по този първобитен начин” е коментарът на учредителят на „Площад Алеко” адв. Калин Костов.

„Още по-неприятно ми е да бъда обвиняван в неподготвеност и непрофесионализъм както от хора, които не са на необходимото за Свищов ниво, така и от страниците на медиа, която и до сега уважавам, защото през годините съм разчитал много на нейната обективност и журналистическа смелост. Готов съм да подкрепя решение за бъдещето на имота, което да бъде взето, когато се поставят всички карти на масата и ясно се каже за какво се иска терена. Задължително условие е Стопанска Академия да участва във вземането на това решение и то официално – чрез присъствие в Общинския съвет. Оставам отворен за комуникация и към кмета Генчев, той е представител на институцията Община Свищов, а институционалното уважение е в основата на компетентното държавно управление. Когато прояви задължителното сътрудничество и откритост към общинските съветници, ще получи и подкрепата ни за негови добри инициативи. Обръщам внимание на нашите съграждани, че вторачени в битката за кметска власт, забравят, че именно Общинският съвет е върховния орган на местното самоуправление и с вота си често изпращат там хора, които очевидно не са на неообходимото ниво, за да защитят обществения интерес. Ние в „Площад Алеко” задължително ще предложим алтернативи на хората, които търсят такива!”