Държавата ще подкрепи създаването на икономически-образователен клъстер в Свищов

Договор за асоциирано сътрудничество бе официално подписан днес между ректора на Стопанската академия проф. д-р Марияна Божинова и директорката на Държавната търговска гимназия Румяна Иванова. Споразумението представлява първа стъпка към създаване на национален образователeн център на икономическото образование у нас.  На подписването присъстваха още заместник-ректорите на ВУЗ-а проф. д-р Любчо Варамезов и доц. д-р Румен Ерусалимов, зам.-директорката на ДТГ Юлия Величкова, адв. Калин Костов от екипа на МОН и трима преподаватели от гимназията. От страна на ДТГ предстои разработването на учебни програми по трите направления на сътрудничество според споразумението. В тях са включени предметите „Организатор интернет приложения”, „Системен програмист”, „Организатор туристическа и агентска дейност” и „Икономическа информатика”. Договори като днешния са ограничени от Закона за висшето образование до максимум две за даден университет.

Снимка – „Площад Алеко“

Договорът ще отвори вратата към създаване на образователен клъстер в Свищов и перспектива за изграждане на бизнес център в града. За целта той първо ще бъде официално одобрен от министъра на образованието Красимир Вълчев. По този начин държавата официално ще припознае ДТГ и Стопанската академия „Димитър Ценов“ за водещи национални образователни институции, които ще развиват този тип професионално образование.

От тук нататък предстоят разговори с Община Свищов, РУО – Велико Търново и национални съсловни бизнес организации за присъединяването им към създадането партньорство. Целта е създаване на местен бизнес „инкубатор“, който да ползва кадрите на двете институции. Това ще се реализира в работна среда чрез осигуряване на стипендии и финансиране на участващите студенти и ученици, както и откриване на изнесени работни места в Свищов на големи национални компании.

Като „огромен шанс пред двете институции и Свищов“ определи днешния договор адвокат Калин Костов, активен участник в процеса по осъществяването му. „“Имаме възможността да променим коренно настоящата ситуация в града, като използваме създаденотo от Димитър Ценов и Димитър Хадживасилев„, каза още Костов.

Подписването на споразумението между двете учебни заведения се случва ден след 108 годишнината от завещанието на възрожденеца и търговец Димитър Ценов. С негова помощ е създадена Стопанската академия в града. Държавната търговска стопанска гимназия „Димитър Хадживасилев“ пък е най-старото икономическо училище у нас – на цели 137 години.