Търговската гимназия в Свищов подписва договор със Стопанската академия, получава статута „елитно национално училище“

Утре, 2-ри септември, ще се подпише споразумение между Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ и Държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“. С него ДТГ ще се превърне в асоциирано училище със специален статут според измененията в Закона за висшето образование от м. февруари.

Това е модел, по който Министерството на образованието има желание да възстанови статута на т.нар.“елитни училища“ в България„, съобщава адв. Калин Костов, участник в разработването на текстовете на Закона.
Според разпоредбите на МОН университетите имат право да сключат подобни споразумения с едно училище на всички 5000 обучаеми студенти. Свищовската Алма матер е избрала да си сътрудничи именно с ДТГ „Димитър Хадживасилев“.
По този начин средното училище придобива ексклузивен статут и учебната му програма ще се интегрира с тази на висшето училище. Преподаването на част от или на всички специализирани предмети в ДТГ ще се осъществява от университетски лектори. Част от оценките по предметите ще могат да бъдат признавани и като вход в университета.