Сдружение „Рисувай с нас“ отново събира деца и техните семейства в Свищов

За пета година Сдружение „Рисувай с нас“ организира  Фестивал „Реката“. Организаторите се спряха на „Добруването“  за тема за тазгодишното издание. Предвидените във фестивала събития в първата половина на август са посветени на физическото,  психическо и емоционално здраве на човека.

Ирина Гюрчева – член на сдружението и един от основните организатори, споделя: „Петото издание на „Реката“ е белязано от пандемията. Ще се лишим от официалните събития и всичко ще бъде в камерен състав. Стартирахме в събота и неделя с работилници за деца водени от психолога Калина Йорданова.  Заниманията  бяха посветени на емоционалното израстване. Последва работилница за сръчни художници, на която участниците украсиха своята първа буквичка от името си. Посланието е „ Моята буквичка  е моето аз“! Децата си изработиха и капани за сънища. Близо 25 деца рисуваха под ръководство на художничката Виолина Митев. Гостите на Фестивала се насладиха на първата самостоятелна изложба от нейни творби, част от които са сътворени по време на карантината. За възрастните сме предвидили специално преживяване  – ще представим живота на една дама, решила да стане художник на преклонната възраст от 80г. С това се надяваме да провокираме желанието на свищовлии  да творят независимо от възрастта си. Предвидена е беседа на психолога Владимир Маринов, като темата отново е психичното здраве и съпровождащите го митове, и емоционалната интелигентност.

Във втория уикенд на август ще има и лятно кино под звездите, както и музика на живо със Soulmates and Friends. Радваме се, че по време на пандемията можем да предоставим на нашите съграждни мяасто, на което да се откъснат от ежедневието си в творческа атмосфера.  Проявената съпричастност миналото лято беше много силна, а събраните средства ще послужат за подмяна на осветлението на Градската художествена галерия“, разказва още Ирина Гюрчева.