Генчо Генчев: Винаги съм бил обединител, а не разединител

Генчо Генчев - кмет на община Свищов Генчо Генчев - кмет на община Свищов
На провелата се на 5-ти август конференция на ПП ГЕРБ в Технопарк – София, сред присъстващите е бил и кметът на гр. Свищов – Генчо Генчев. По този повод от „Площад Алеко” се свързахме с него за кратко блиц интервю.

Г-н Генчев, видяхме ви на конференцията на ГЕРБ в София. Вие член ли сте на партията?

Да, член съм на ГЕРБ.

Каква е ползата за Свищов от присъствието ви на тази конференция?

Вижте, аз винаги съм бил обединител, а не разединител. За мен на върха на пирамидата стоят интересите на хората и техните проблеми. Затова бях подкрепен от всички партии. За мен няма сини, червени, пембени. Партиите разединяват хората. Хората искат справедлив живот. А това са ценностите и на ЕС и на България. Не знам защо присъствието ми на конференцията буди такъв интерес. Всичко, което се прави тук, е да се решават проблемите на хората от общината.
Аз съм работил като кмет и при служебен кабинет, този на Огнян Герджиков /назначеното от президента Румен Радев служебно правителство с министър – председател Огнян Герджиков, 27-ми януари 2017 год. – 4-ти май 2017 год., бел.а./. Тогава за общините беше трудно. Прекъсването на нормалния ход на нещата беше пагубно. Всичко спря. Нищо не можеше да се прави по програми и планове. Забави се работата по структурните фондове. А всяка община имаше своите планове за развитие, в т.ч. и Свищов. Това беше пагубно за общините. После 2 години не можеха да тръгнат в правилната посока. Ето защо съм против временно правителство. Моментът сега не е подходящ, казвам го защото съм го изпитал това.

Това, че сте член на ГЕРБ, бяхте на конференцията и споделяте казаното на нея, няма ли да ви създаде проблем с партиите, които ви подкрепиха? Как ще се отрази това на местната политика в решаване проблемите на хората?

Няма да има никакъв проблем. Между нас има чуваемост, разбиране. Аз съм канен от всички партии на техните прояви. Където съм бил поканен – винаги присъствам. За мен е важно да решаваме заедно как да помагаме на хората. Ето, в общината има ресорен кмет от ДПС. От както стана това, се решиха натрупани с годините проблеми на хората от тази общност. Има ресорен кмет по образованието и той е от БСП. Така че, интересите на хората са поставени на първо място. Затова и в Общинския съвет няма големи противопоставяния. Каквото съм внесъл като предложения се подкрепя от съветниците. По този начин решихме ремонта и оправянето на кварталите „Симеон Ванков” и „Стоян Ников”. При мен в кабинета идват всички. Цветът няма значение. Защото когато всички сме заедно се постига резултат. Така че, няма реакции от другите колеги за моето участие в конференцията.
Искам да подчертая и това, че има добра субординация между общинска, областна и централна власт.

Ще ви потърсим за разговор и по въпроса с ремонта на часовника и проблемните неща там.

Вижте, той ремонта приключи и проблемът не е в ремонта, а защо този ремонт го прави Генчо Генчев.

Нека да оставим този разговор за следващия път г-н Генчев, сега друго беше важно.

Добре, телефонът ми е отворен винаги. Надявам се, че ще предадете вярно думите ми и няма да има редакторска намеса и преиначаване.

Вероятно сте разговаряли с непрофесионалисти в журналистиката. Ние имаме име и го пазим. Хубав ден!

Хубав ден и на вас.