Договорът от Свищов влиза в международните хроники на днешния 4-ти август

Къщата в Свищов, в която е подписан договорът Къщата в Свищов, в която е подписан договорът

На днешния ден – 4 август, през 1791 година е подписан Договорът от Свищов. Международно известен е като Договор от Систова. Договорът от Свищов слага край на последната австро-турска война от 1787 – 1791, т.е. между Свещената Римска империя и Османската империя. Една от причините за бързото приключване на войната от страна на Австрия, въпреки военните успехи, изразяващи се в завземането на Белград и Калафат, е съюзничеството на Османската империя с Прусия. По това време е съществувала сериозна опасност от нападение от страна на Прусия към Австрийска Силезия. Освен това избухва френската революция и австрийското правителство насочва вниманието си към събитията във Франция.

Къщата в Свищов, в която е подписан договорът
Къщата в Свищов, в която е подписан договорът

Предвид събитията във Франция, последвани от Наполеоновите войни, Австрия сменя тактиката си на Балканите. След Свищовския мир, Австрия повече не води войни срещу Османската империя, а съдейства за разрастването на народо-освободителното движение главно в Смедеревския санджак, който е бил под властта ѝ в периода 1718 – 1739 г. Следват бурни години на въстания и недоволства.

В чест на важното за Европа събитие, на Свищов е кръстена улица в Лондон – Систова роуд, на която по-късно е живял Уинстън Чърчил