Алфа Рисърч: Очертава се шарен парламент

Процент от заявилите, че ще гласуват Процент от заявилите, че ще гласуват

Шест или седем ще са партиите в Народното събрание, ако изборите бяха днес. Това сочи последното проучване на Алфа Рисърч.

Според данните от него, парламентарно представителство ще имат следните шест формации: ГЕРБ, БСП, “Има такъв народ”, Демократична България, ДПС и “Изправи се.бг” (Мая Манолова). Обединените патриоти са малко над четири процентовата бариера, като те ще са седмата партия в очертаващия се изключително шарен и многополюсен откъм представителство на идеи и платформи нов парламент.

Процент от всички анкетирани
Процент от всички анкетирани

На този етап летвата за влизане в парламента не преминават проектите на Васил Божков и Цветан Цветанов.

Бойко Борисов е най-предпочитаният политик за следващ премиер, като над 11% от българите дават подкрепата си за него. С 0,2 процента по-малко на второ място се нарежда президентът Румен Радев. Петицата се допълва още от Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова. Лидерката на БСП Корнелия Нинова събира едва 2,7 процента подкрепа да бъде новият министър-председател на страната. 48.1 процента от анкетираните не могат да преценят или не желаят никой от изброените за следващ премиер.

Данните на социологическата агенция показват още, че 36,8 процента от анкетираните желаят настоящото правителство да продължи да управлява до края на мандата, който изтича през март 2020. 39,3 процента пък зоват за незабавна оставка и нови избори. Почти една четвърт /23,9/ са съгласни настоящото правителство да подаде оставка и да се сформира изцяло ново в рамките на сегашния парламент, което да довърши мандата на 44-тото НС.