Ниската натовареност е сред причините за закриване на Районната прокуратура в Свищов

Районна прокуратура Свищов Районна прокуратура Свищов

В средата на този месец Висшият съдебен съвет прие предложението на главния прокурор Иван Гешев за оптимизация на районни прокуратури в общински центрове из страната. Припомняме, че в края на месец юни Гешев поиска да бъдат закрити 38 районни прокуратури и вместо тях да бъдат открити териториални отделения на съответните областни градове.

В мотивите за закриване е посочена трайно установената натовареност на РП Свищов под средната такава за страната: за 2017 година – 2.08 при средна натовареност 2.98; 2018 – 2.39 при средна натовареност 3.27 и 2.35 при средна за страната 3.10 за изминалата 2019 година. Също така стойността на един прокурорски акт в РП Свищов е 243 лева. За сравнение средната стойност в страната за районна прокуратура е 175 лева. По настоящем утвърденият щат на свищовската прокуратура е пет магистрати – трима прокурори, един административен ръководител и един заместник административен ръководител.

В област Велико Търново засегнатите прокуратури са още две – тези в Павликени и Горна Оряховица. Други фактори, довели до оптимизацията на 38 от РП в страната са броя население на района на действие на съответната прокуратура, разстоянието й до областния център и кадровата обезпеченост.

Промените ще влязат в сила от първи януари 2021.