Забавянето на Дунав мост

се дължи на промените в румънското правителство и коронавируса, според транспортният министър. 

“Необходимостта от ново съоръжение над река Дунав е ясно изразена след влизане в експлоатация на Дунав мост 2 при Видин и Калафат. Той работи при пълен капацитет. Нараства и автомобилният трафик при Дунав мост 1 при Русe”, това заяви транспортният министър Росен Желязков по време на заседание на Народното събрание през изминалата седмица.Отговорът му дойде след питане от депутата на БСП Явор Божанков дали проектът за Дунав мост 3 е готов за ратификация и кога ще започне реалното му изграждане.

“Наскоро проведох приемна в град Свищов, където основният проблем, който поставят гражданите е свързан с изграждането на Дунав мост 3”, заяви Божанков. В отговор министър Желязков заяви:

“От много години българската страна проявява активност и непрекъснато акцентира върху румънските институции за започването на изграждането на трети над река Дунав мост между двете страни. Проведохме много срещи на експертно и политическо ниво. Подписани бяха базовите документи. Последният подписан меморандум между правителствата на България и Румъния е от 29 март 2019 година. В него двете страни се съгласяват да бъде изготвено предварително проучване за изграждане на Дунав мост 3 на едно от следните предложени места: Оряхово – Бекет; Никопол – Турну Магуреле; Свищов – Зимнич; Русе – Гюргево и Силистра – Калараш. Мината година румънски частен инвеститор представи на България предварително проучване за проект на мост между Свищов и Зимнич. Българската страна сформира екип за проучване на проекта. Изготвянето и подписване на договор не беше осъществено. През есента на 2019 румънската страна постепенно преустанови кореспонденция по неговата подготовка. Допускаме, че това се дължи на честите промени в румънското правителство и разпространението на коронавируса”.

Накрая Явор Божанков препоръча на министъра гражданите на Свищов да бъдат информирани за това, тъй като “очевидно у тях е създадено едно категорично очакване, че ще има Дунав мост 3 и то в кратки срокове”.