Депутатът от ВМРО Милен Михов: „Теренът на старата болница трябва да стане общинска собственост, а не да се продава, както и да се възстанови диалога между гражданите и институциите“

Депутатът от ВМРО доц. д-р Милен Михов, заместник председател на ресорната парламентарна комисия по образование и наука.: „Теренът на старата болница трябва да стане общинска собственост, а не да се продава, както и да се възстанови диалога между гражданите и институциите“

Ректор и кмет да обявят публично на кого ще продават имота на старата болница, поискаха работодателите на над 500 души, които рискуват да загубят работата си

Площад Алеко“ потърси автора на парламентарното питане към МРРБ и министър Аврамова доц. д-р Милен Михов с молба да коментира отговора, който е получил и да предложи решение за изход от кризата. Предвид разнопосочните тълкувания на това, какво точно е казала министър Аврамова, дадени и в официално становище до медиите от страна на ръководството на висшето ни училище.

Право на отговор от Ръководството на СА „Д. А. Ценов”

Г-н Михов, Вие се ангажирахте с казуса с терена на Старата болница в Свищов и с проблема на местните търговци и внесохте своето питане в Парламента, към Министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Петя Аврамова. Какво се случи по време на парламентарния контрол този петък?

Министър Аврамова представи пред Народното събрание, пред медиите и пред всички български граждани казуса, който вълнува голяма част от обществеността на Свищов, а именно съдбата на терена на старата болница. Казус, който е породен от една дълга история назад във времето. Добре знаете, че този терен е разменен преди повече от 30 години между Общината и Стопанска академия, като доброто начинание, тогава е било обяснено с желанието Общината да подкрепи развитието на висшето образованието в крайдунавския град. За съжаление живота е направил така, че този терен и до ден днешен да не се използва и никога да не е бил използван за тези първоначално добри идеи. За съжаление, в края на миналата година започна една процедура, която е логически обяснена от Стопанска академия и нейното желание да се освободи от този терен, който не представлява за нея значим интерес, свързан с образователни потребности, но по един начин, който тревожи гражданите на Свищов, който не е ясен и поставя под въпрос реализирането на волята на Общинския съвет и неговото решение, взето през май месец 2019 година, в което се иска, този терен да се върне обратно на Общината и да се използва за обществени нужди, отдих и спорт.

Това решение, за съжаление, не е намерило своето процедурно развитие и сега, все още то не е довело до конкретни стъпки от страна на Кмета на общината, като министър Аврамова много ясно заяви, че в министерството не разполагат с подобно решение, предоставянето, на което е задължение на Кмета на общината. От друга страна имаме изявлението на Стопанска Академия, че те имат желанието да се освободят от този имот и аз мисля, че нормалното решаване на този казус е не трансформирането от публична държавна в частна държавна собственост, а даряването на този държавен имот на общината, така, както Министерството на отбраната преди време дари старите казарми на Общината. Това е в полза на обществения интерес и аз съм сигурен, че в края на краищата, ще се стигне до такова решение.

Посочихте за положителен пример в изказването си начина, по който Общината е придобила терена на бившите казарми, който според Вас би следвало да се приложи и в настоящия случай. Какво конкретно имахте предвид?

Имам предвид, че имаме много ясна правна рамка. Несъмнено изразеното становище на Стопанска академия, че този имот не им е нужен и трябва да се извърви този процедурен път, който е започнат с решението на Общинския съвет, за да може този имот да стане общинска собственост. Трябва да кажа, че тази процедура, свързана с предоставяне на държавна собственост на общините е обвързана със сериозни ограничения. Този имот, няма да може да бъде продаван, така че той може да бъде развиван единствено и само за обществени нужди и с ограничени финансови инвестиции – да се направи парк със спортни обекти, както за отдих, така и за търговия, според нуждата на гражданите живеещи в този квартал, който е един от добре населените и развиващи се квартали в близост до голямо училище.

Към Вашето питане се присъедини и колегата Ви от БСП Явор Божанков. Прецедент ли е депутати от опозицията и управляващите да си сътрудничат по определени въпроси и какво показва това?

Аз къде на шега, къде на сериозно споменах, че народните представители от Велико Търново, независимо от техния цвят се открояват с друг начин на общуване и мисля, че ангажираността на народните представители и от опозицията и от управляващите, показва много ясно значимостта на този проблем и необходимостта той да бъде решен в тази посока, за която говорихме и за която настоява и решението на Общинския съвет. Това показва необходимостта да се търси правилния и юридически издържания път, към това решение и когато става дума за такива обществени потребности, те не са нито леви, нито десни, парковете не са нито червени, нито сини!

Защо се стигна според Вас до възникването на този проблем и напрежение сред гражданите на Свищов?

Ако погледнем малко по широко, ще видим, че този проблем, като че ли дълги години е бил периферен за академичното ръководство и местната власт, въпреки, че става дума за един атрактивен имот в центъра на града. Очевидно има някакво разминаване между местното общество в Свищов, от една страна е Общинския съвет, от друга е Кмета а от трета е виждането на академичното ръководство и в този смисъл, би трябвало да бъде чут гласа на гражданите на Свищов, които виждат този терен, като общинска собственост, като парк и едно хубаво място за развлечение и да се търси такава посока. Сигурен съм, че ще се стигне до единно мнение и то ще бъде точно в тази посока.

Какво според Вас конкретно не е свършило, както трябва академичното ръководство на Стопанска Академия и Кмета на Община Свищов, за да се стигне до този, така да се каже скандал?

Не искам да обвинявам никого, мисля, че различните институции виждат нещата, най-вече от своята гледна точка, това понякога поражда проблеми, но се надявам да се постигне сечение в тези интереси, все пак и сега Стопанска Академия има определени ползи от този терен, тя събира наеми от търговските имоти там и мисля , че защитата на общия интерес е Академията да получава доходи от наеми в тези трудни времена и същевременно наемателите, да могат да упражняват спокойно своята работа е разумният подход, който трябва да бъде упражнен.

Министър Аврамова обяви, че спира процедурата по прехвърляне на имота от публична държавна собственост, към частна такава и назначава проверка. Какво според Вас трябва да бъде окончателното решение по този случай, на държавните институции?

Решението на държавните институции, трябва да бъде в унисон с искането на Общината, изразено чрез решението на Общинския съвет и то ще се стигне до там в края на краищата. Проверката, може би, ще извади достатъчно документи и история на този казус и аз мисля, че ще подкрепят това решение!

Ще продължите ли да следите съдбата на имота и ще окажете ли институционално съдействие за възстановяване на комуникацията, между засегнатите хора, Академията и Общината?

Разбира се, че ще продължа да се занимавам с този въпрос, до неговото разумно решение и днес се срещнах с част от хората, които са заинтересовани пряко за своите търговски обекти на този имот. Пред тях поех ангажимент, че ще разговарям с Министъра на образованието и с Ректора на Стопанска академия, да се успокоят наемателите и да могат те спокойно да работят и да плащат наеми на Академията. Наеми, които са все пак доход за висшето училище и подпомагат неговата дейност.