С три филма почетохме Алековите дни тази година!

По традиция, всяка година на 13-ти януари, по случай рождението на великия български писател, адвокат, общественик, основоположник и определян още от съвременниците си като „най-свидното чедо“ на Свищов – Алеко Константинов в родния му град се провеждат „Алекови празници“, които са характерни с богата си празнична програма. Тази година, обаче, поради създалата се епидемична обстановка и невъзможността от провеждане на културни мероприятия, Община Свищов пое инициативата да спази традицията и да отпразнува рождението на „Щастливеца“ със създаването на три отделни филма, посветени на ярката му личност и творчество. Филмите заснема младият талант и бъдещ режисьор Пламен Борисов, а в тях участие взима екипа на къщата – музей, театрални дейци, самодейци и хора, свързали името си през годините с организирането на това популярно в цялата страна тържествено мероприятие. Водещ и разказвач е ръководителят на отдел „Култура“ в Община Свищов Росен Маринов.

Първият от филмите представя историята на къщата-музей на Алеко, от построяването и преди 160 години от баща му Иваница Хаджиконстантинов, през превръщането и в девическо училище, а впоследствие и в музей. Филмът увлекателно разказва за Алеко Константинов и неговото семейство, за израстването и възпитанието, проследявайки най-важните моменти от живота му.

Вторият филм е посветен на творбите на Алеко Константинов, преведени на над 30 чужди езика, най-яркото, от които безспорно са „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“. Представени са кратки откъси от книгата му в прочит, както на български език, така и на много други езици от будни свищовски младежи и ученици. Музикалното оформление във филма е благодарение на възпитаниците от Школа по изкуствата „Стефка Филипова“ при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ и други наши самодейци.

Последният филм посветен на „Алековите празници“, представя традиционния организиран съвместно с редакцията на в-к „Стършел“ ,международен конкурс за кратък хумористичен разказ, в който участие взимат както български, така и много чуждестранни автори. Във филма са представени, някои от най-добрите разкази, наградени с отличия през годините, прочетени от популярни свищовски водещи.

Чудесната идея на община Свищов и нейното професионално реализиране предизвикаха интереса и на национални медии, които ще излъчат създадените филми.

Екипът на „Площад Алеко“ се присъединява към идеята те да бъдат популяризирани и ги предлагаме на нашите читатели отблизо и далеч.