Пред 50-ина запалянковци зад оградата на стадиона и стотици следящи онлайн излъчването на „Площад Алеко“, „Академик” победи в мач за историята

Очевидно „студентите” са орисани да играят исторически мачове именно срещу отбора на „Трявна”. След победата от 5 юни 1976 г. срещу същият съперник, вкарала за първи път отбора в „А” група, такъв се оказа и днешният неделен ден, когато на стадион „Академик” синьо-белите разбиха с 4:1 отбора на старопланинския град в първи мач на отбора, излъчван на живо в Интернет.

Мачът се игра на затворени врати, заради заповедта на кмета на града Генчо Генчев, която не допусна зрители на спортни мероприятия. Независимо от това, 50-ина от най-верните фенове на отбора подкрепяха своите любимци зад оградата на стадиона в посока Студентския спортен комплекс, припомняйки си времената, когато там също имаше публика, но не защото стадионът бе затворен, а защото капацитетът му бе запълнен до краен предел.

Заповедта на кмета в този си вид се оказва напълно безсмислена, защото спортните събития в малките градове като Свищов на открито привличат не повече от стотина – двеста човека, които при капацитета на стадиона не представляват никаква епидемична опасност. За тези хора обаче „Академик” е начин на живот и да бъдат лишавани от възможността да гледат любимия си тим е единствено безсмислено наказание, което те заобикалят както се оказа по най-елегантни начини.

За сметка на това, за пръв път в историята мач на „Академик” бе излъчван на живо в Интернет за целия свят и привлече вниманието на стотици зрители от Свищов до Великобритания и дори Съединените щати. Предаването бе осигурено от онлайн платформата на „Площад Алеко” и нашият оператор Пламен Борисов, който за пореден път показа висока класа и професионализъм. Огромна благодарност за подкрепата, Свищов, макар и във времена на епидемична криза, да може да наблюдава своите любимци, заслужава ръководството на отбора и президента Христо Цветанов, които осигуриха съдействие на медиите и показаха, че гледат с мисъл към бъдещето.

На терена първата част бе белязана от груби вратарски грешки. Първо, още в началото на мача вратарят на гостите Мирослав Киров изтърва топката и намиращият се в непосредствена близост Ивайло Данаилов – Кайзера я вкара във вратата за 1:0. Макар и след дълги протести от страна на гостите за евентуално извършено нарушение срещу вратаря, голът все пак бе признат. Академик пропусна да удвои след хубаво влизане на Преслав Антонов малко след това, но той избърза с удара си и този път Киров спаси. Вместо това, Виктор Владимиров върна жеста на колегата си от отсрещната врата, като при своя игра на ръба на наказателното поле се намеси несръчно и Илиян Тосунов от гостите на практика на празна врата изравни. Втора грешка на Владимиров след това бе причина за гол на Трявна, но този път засадата спаси Академик. На полувремето треньорът Борисов смени разколебания вратар, което вероятно подейства мобилизиращо на нашите и те вкараха три безответни гола след почивката.

Последователно автогол на защитника на Трявна Ивайло Христов след намеса на Пламен Ангелов и разбъркване пред вратата им, и две попадения на нападателите Преслав Антонов и Сонер Хюсеин решиха победата в полза на свищовския тим.

Отзивите след мача за телевизионното предаване, които получи нашият сайт бяха повече от ласкави. Оказа се, че мачът на Академик е наблюдаван от многобройни зрители из целия свят. Сред тях са и легендите на отбора Иван Нончев и Никола Москов, синовете на незабравимите  ни нападатели Боян Стайков – Андон и на Бранимир Матеев – Филип, както и дъщерята на един от голмайсторите в тревненската епопея от 1976 Пламен Вълков – Ванина, която живее и работи в Гърция. Академик стъпи в Германия, Испания и Великобритания и дори отвъд океана. Желанието ни и в бъдеще е да можем да правим нашите съграждани отблизо и далеч съпричастни към съдбата на студентския отбор, което разбира се, ще зависи до голяма степен и от подкрепата, която ще получим от свищовската общественост. Тези, които пропуснаха да наблюдават нашето живо предаване могат да видят запис от излъчването тук

https://www.facebook.com/PloshtadAleko/videos/746791385919512

С победата си „Академик” се измъкна от зоната на застрашените от изпадане и показа, че ще играе с пълна сила в мача на сезона – местното дерби срещу Спартак в Плевен другата неделя.

Академик: Виктор Владимиров (46-та Денис Венциславов), Иван Ганев, Пламен Ангелов, Георги Йорданов, Веселин Габров, Ивайло Данаилов (67-ма Михаил Ганев), Валентин Антонов, Кристиан Аначков, Мартин Колев (55-та Радослав Батов), Преслав Антонов (82-ра Димитър Костадинов), Сонер Хюсеин