Днес площадите говорят, „Площад Алеко“ – също!

Площадите отново са пълни с протестиращи Площадите отново са пълни с протестиращи

Скъпи приятели и граждани на град Свищов и общината !

Скъпи жители на населените места от бившата свищовска околия! Скъпи бивши, настоящи и бъдещи студенти, за които Свищов е като роден град!

Изминаха 3 години от създаването на нашата идейна платформа „Площад Алеко“. Нейната цел беше да разчупи статуквото и да внесе нов подход при обсъждане и решаване на проблемите в нашия град.

За времето на своето съществуване, „Площад Алеко“ израсна много. От скромен сайт представящ гледната точка и позициите на своите автори, ние се превърнахме в гражданско движение за промяна на начина, по който се управлява Свищов. Идеята на създателите се превърна в сборно място, което обединява най-прогресивните хора, обичащи родния си град.

С присъщия за подобни каузи ентусиазъм, минахме и през чистилището на местните избори. Разбрахме колко трудно и тежко ще  бъде да осъществим идеала си за професионално и адекватно управление на града. И колко много хора, за които станахме неудобни, ще опитат да ни попречат.

Въпреки всичко, подкрепата която получихме ни убеди, че каузата ни е правдива. Това ни даде сили да продължим да я отстояваме.

Днес „Площад Алеко“ е основна политическа сила в Свищов, представена от трима общински съветници. Много или малко са те, всеки може да прецени. Ние никога не сме се интересували от количеството, а от качеството. Те обаче са единствената политическа алтернатива за всички, които имат все още надежди за този град. Защото никога не са участвали във властта. Нито в настоящата абсурдна и безпринципна конфигурация, нито в годините назад.

За никого не е тайна тежката криза, в която града ни се намира. Кризата е демографска, икономическа, политическа, но най-вече идейна и духовна. Тя е в голяма степен следствие на естествените процеси в цялата страна. Но огромна отговорност носят и всички, които управляваха Свищов в годините след началото на прехода. Настоящето управление също не прави изключение.

Ако хората все още се чудят защо се появи „Площад Алеко“, ще повторим отново отговорите, които дадохме от първия ден, когато влязохме в информационното пространство.

  • „Площад Алеко“ не е инструмент за участие в политиката. Ако беше така, щеше удобно да се присламчи към управлението и да черпи дивиденти от своето поведение. Подобно на всички местни политически сили, присламчили се към управлението и черпещи дивиденти от това.
  • „Площад Алеко“ не е инструмент за политическо паразитиране на своите създатели. Ако беше така, те щяха да имат своите интереси на местно ниво и да обвържат платформата с една или друга политическа партия.
  • „Площад Алеко“ е единствено и само родолюбива кауза, изразяваща местния патриотизъм и филантропска мисия в духа на завещаните ни традиции от десетките титани в свищовската история. Площад „Алеко” е културна визитка, която показва, че Свищов е само и единствено европейски град, а не обикновено населено място в България. Визитка, която понякога е твърде тясна за значението и авторитета на Свищов.
  • „Площад Алеко“ е независимост, свобода, принципност, смелост, компетентност, родолюбие, отговорност. Той е доказателство, че макар и обезкървен и страдащ, Свищов ще намери сили да се възроди за нов живот.

Днес, общественото недоволство от политическата система ескалира за пореден път. Площадите отново са пълни с протестиращи. Предстоят значими промени в политическия живот на страната. Те няма да подминат и Свищов, където точката на кипене също е достигната, заради с години натрупвани и премълчани проблеми. Управлението ни се представя за безалтернативно, линеенето на града – като „успех“. „Площад Алеко“ няма да участва в тази мимикрия на активност. Казахме го ясно по време на местните избори, ще го повторим и сега:

Eдинственият критерий, който определя едно местно управление като успешно, е дали са останали хора в града, които да му се радват. Хората в Свищов обаче, стават все по-малко и по-малко. Това е реалната оценка за представените ни „успехи“!

Наша основна мисия не е да критикуваме и да се надяваме по този начин да заемем нечий управленски стол. Мисията ни е да поставим фундамента, на който да се изгради и запази свищовската идентичност. Да сме връзката на града с напусналите го и тръгнали по широкия свят хиляди негови деца. Да сме мястото, което събира десетките хиляди млади на години и по дух студенти на Стопанската Академия. Да сме носители на свищовското културно ДНК, което да разпрострем не само на територията на  свищовска община, но и върху всички населени места от бившата свищовска околия, от които градът е бил исторически откъснат. Това е мисия далеч надхвърляща тесните политически параметри.

Ние от „Площад Алеко“, чрез своето гражданско, обществено, политическо и медийно представителство, ще продължим да бъдем гарант за честното, независимо и професионално управление на нашата община. Обновихме уебсайта ни и той започва работа на нови обороти, за да казва на висок глас всички истини, които често удобно се премълчават от местната власт.

„Площад Алеко“ няма да замлъкне!