Второ бедствено положение в общината за последните две седмици, кметът Генчев говори за умишлен палеж

Генчо Генчев - кмет на община Свищов Генчо Генчев - кмет на община Свищов

Горящото сметище и отровата, която дишаме са резултат от всичко несвършено през годините в политиката по управление на отпадъците в общината

След пожар на официално закритото градско сметище, започнал миналата сряда – 14 август, получените първоначални съобщения за неговото овладяване и две вечери – съботната и неделната, в които гъст дим блокира града, в понеделник – 19 август отново лумнаха пламъците в м. Ненова шатра. Кадри в социалните мрежи показаха, че бушуващият пожар е видим дори от с. Овча могила.

Кадри от Свищов изпълниха новинарските емисии на всички национални телевизии, като вчера по обед стана ясно, че отново в общината е обявено бедствено положение.

Така в рамките на по-малко на две седмици за втори път това се случва на хората в Свищов, като първият повод бе ситуацията с епидемията от африканската чума по свинете, която затвори свинекомплекса на „Биляна мес“ в с. Българско сливово и предизвика избиването на всички домашни прасета на частните стопани.

От ефира на националната телевизия БНТ кметът Генчев официално съобщи, че има данни за умишлен палеж, тъй като огънят е пламнал от четири страни едновременно.

От регионалната инспекция по опазване на околната среда успокояват, че няма превишаване на нормите на замърсеност на въздуха в града и селата, като едновременно с това очевидно във вечерните часове остра задушлива миризма на изгорели химикали се разнася из града, като хората са принудени да затварят прозорците си. Специалисти твърдят, че апаратурата на екоинспекторите е настроена да изследва запрашаване от други източници, а не наличие на специфичните химически вещества, които се образуват в резултат на горене на материалите в сметищата, което опровергава представените резултати.

Същевременно пламването на огъня става буквално дни след като започна изпълнението на проекта за рекултивация на иначе закритото сметище за 2 651 158 млн. лева без ДДС (3,1 млн. с ДДС), който е подписан със софийската фирма “Климатроник“ ЕООД на 11.07.2019эг. Парите са от Министерството на околната среда и водите и са по линия на проект към ПУДООС.

От името на сдружение „Площад Алеко“ имаме твърде много въпроси, които изискват задължителен отговор. Смятаме, че случващото се в момента е резултат минимум на нечия престъпна немарливост, ако не говорим за нещо още по-лошо. Ако в действителност думите на Кмета Генчев са верни и има данни за умишлен палеж, защо вече не е образувано наказателно производство? Данните, които изнася в национален ефир могат да бъдат получени само от органите на полицията и прокуратурата, а по наша информация, поне до вчера, там нямаше заведени подобни преписки!

Умишлен палеж означава организация и създаване на предпоставки за осъществяването му. Кой или кои хора имат капацитет и интерес да сторят подобно нещо? Проектът за рекултивация, според техническите спецификации към него, видно от представените договори е за територия от около 50 дка., а той в интервюто си твърди, че сметището се е разпростряло на над 120 дка.

Какви са точните данни, колко голямо е свищовското сметище както по документи, така и фактически? Как и кога се е случило това разширение, за което се говори и защо не е отразено в съответната общинска документация? Как при посочените параметри, би могъл да бъде изпълнен успешно проекта за рекултивация в заложените в договора срокове?

Смятаме, че най-лошото в случая е, че за достъпа и охраната на сметището по силата на Закона за управление на отпадъците отговаря самата община – дори и да допуснем, че някой друг, освен самата община, нерегламентирано е изхвърлял там боклук, или пък умишлено го е запалил, то отново се носи отговорност за неупражнен контрол.

По темите за боклука в Общинския съвет от името на „Площад Алеко“ нееднократно сме коментирали както цялостното договаряне и изпълнение на проекта „Санадиново“ при мандатите на предишното общинско ръководство, където е пълно с учебникарски грешки, така и събитията в ОП „Чистота“, дадено на концесия на една определена политическа сила. Сагата с отменената по съдебен ред такса смет също следва да бъде спомената в този ред на мисли. Предмет на коментар са били и сделки по покупко-продажба на земи в близост до това сметище и последващото им обратно изкупуване от страна на общината. От години насам в района на сметището хора, в нарушение на нормативните изисквания събират отпадъци, това се знае и дори е било предмет на наказателни производства. Можем да припомним и проекта за нереализираната сепарираща инсталация и ред други меко казано недомислия, които за съжаление, хората може би са забравили.

Това не са грешки и закононарушения от 4 години, те имат много по-далечен времеви хоризонт и в своята последователност водят неизбежно до този трагичен резултат. От името на сдружението считаме, че компетентните държавни органи и община Свищов трябва да дадат своите отговори – ако има данни за умишлен палеж, то следва да бъдат представени доказателства за това и всеки да понесе своята отговорност – за умишлените си действия или за престъпна небрежност.

Що се отнася до политическата отговорност, защото и такава следва да се носи, нека всеки един наш съгражданин се запита внимателно кой как е съставял, структурирал и изпълнявал политиката по управление на отпадъците в нашата община от момента, когато страната ни получи покана за влизане в Европейския съюз и достъп до предприсъединителните фондове до настоящия момент. Горящото сметище и отровата, която дишаме са резултат от всичко несвършено през тези години!

Площад Алеко представя първи на свищовската общественост договорът за рекултивация на сметището, за да се запознае обществеността с него.