Кметът Генчев и Илиян Венков представиха в Турция план на индустриалната зона, който по документи не е изработен

Основна новина в благосклонните към властта местни медии е съобщението за големия успех постигнат от делегацията на община Свищов от посещението в Турция. Тя е била водена от кмета Генчев и е включвала управителя на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ Илиян Венков, който е сочен за негов алтернативен политически наследник.

Пресцентърът на община Свищов гордо съобщава, че на проведените срещи с представители на турското правителство и местен бизнес Генчев е запознал присъстващите в залата с параметрите на индустриалната зона в Свищов, като представи на вниманието им макет на подробния устройствен план и работен технически проект за изграждането на зоната, дело на Българо-турски-германски консорциум“.

Свищов с място за реклама върху посолството на България в Анкара, кметът представи възможностите за бизнес и балнеолечение в града

Подобен стратегически документ обаче все още официално не съществува и с него или с негов проект не е запознат нито един общински съветник, каквото е законовото изискване.

За параметрите на подобен план не е уведомяван върховният орган на местното самоуправление, той не е бил приеман и одобряван в нито една негова част. За сметка на това за изработването му мнозинството, подкрепящо Генчев гласува изразходването на колосалната сума от близо четвърт милион лева.

Идеята за мост на Дунав при Свищов „възкръсна“ по румънска инициатива

Преди време иронично коментирах от трибуната на Общинския съвет „дано този план е толкова добър, колкото е и скъп“ – коментира от името на „Площад Алеко“ новината Ивелин Петров.

Начинът по който се действа показва напълно непрозрачния стил на действията на това управление и пълното заобикаляне и неглижиране не само на групите съветници от опозицията в наше лице и това на колегите от групата „За Свищов“, а и цялостното смазване на институционалните механизми, по които следва да се вземат решенията. Кметът еднолично си изработва някакъв план и започва да го представя публично у нас и в чужбина. Какво включва този план разбираме от медиите. Припомням, че стотици наши съграждани поискаха с подписка изграждане на обходен път на Свищов, който в този план липсва.

Граждани внесоха подписка с настояване за околовръстен път

Няма никаква информация какви са възможностите за евентуално включване на подход към бъдещ мост над Дунав, който Генчо Генчев публично зачеркна с дебела черна линия.

Лелки се обясниха в любов на Вожда и Учителя Генчо Генчев по време на т.нар. „публичен отчет на Кмета”

Съветниците от „Площад Алеко“ нееднократно са изразявали сериозните си резерви към проекта за „Дунавски индустриален и технологичен парк“ поради неговата изначална нежизнеспособност да привлече потенциални инвеститори, заради силно завишените цени на терените там и грешното структуриране и управление на проекта.

Неслучайно този проект се прави „на тъмно“, не по официалния ред, информацията за намеренията на Генчо Генчев не се представя публично.“ – коментира адв. Калин Костов

Ние ясно зададохме исканията на свищовското общество в две наши последователни декларации в Общинския съвет. Едната е, правилата за провеждане на политики в тази община най-после да започнат да се спазват и Общинския съвет да не се превръща в безгласна буква.

Другата е, възможността за изграждането на мост на Дунав при поделението да бъде съхранена и по тази идея да се работи. Генчев в Турция говори за довеждащ път до Свищов от бъдещата магистрала „Русе – Велико Търново“, за която се пребори именно „Площад Алеко“, а според депутатът Явор Божанков подобен път въобще отсъства от проектите на АПИ. Редно е да се запитаме кой казва истината?

„Площад Алеко” : Позицията на Генчо Генчев за Дунав мост е абдикация от защита на свищовските интереси!

За нас „драпането“ на кмета към този проект не е свързано с реалното търсене на потенциални инвеститори, а цели усвояване на пари по Плана за възстановяване и устойчивост, които България евентуално ще получи. Стилът на това управление ни е познат – манипулирани обществени поръчки и 25 процентови корекции за сметка на жителите на общината.

Над четвърт милион лева на свищовските данъкоплатци бяха загубени в манипулирана обществена поръчка за социални жилища

Неслучайно в проекта си той говори за изграждането на лекарски кабинети, детски градини и дори за амфитеатър на Дунава там. За нас това е абсолютно нелепо и несериозно!“

Генчо Генчев: Септември трябва да е готов ПУП-а на Индустриалния парк, предвижда се и крайречен парк