Явор Божанков повежда листата на БСП за изборите в областта, напук на „кърваво писмо“ до Корнелия Нинова на част от местните социалисти

Явор Божанков

Явор Божанков ще е лидер на БСП в област Велико Търново на предстоящите на 4 април парламентарни избори. Това официално бе оповестено от централата на социалистите, като предстои номинациите за водачи на листи във всички избирателни райони да бъдат утвърдени от съответните ръководни органи на столетницата.
Той е едно от младите и набиращи изключителна популярност лица на БСП, представител на гражданската квота и е определян като една от големите надежди на социалистите за победа не само на областно ниво на пролет.
Явор Божанков е роден през 1990г. в Горна Оряховица, завършил е право, председател е на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България, женен, с двама сина.
Той е познат в Свищов и общината с активните си позиции по наболели въпроси, като винаги е защитавал справедливи граждански каузи и е много популярен сред нашите съграждани.

Депутатът от БСП Явор Божанков: „Властта дължи ясен отговор защо бърза с продажбата на терена на старата болница има ли инвеститорски интерес и какъв е той!“

Номинацията на новото лице на БСП не стана безпроблемно, след като част от структурите на БСП в областта броени дни преди да бъде обявено кой ще е водач на листата в открито писмо поискаха от лидера Корнелия Нинова за такъв да бъде определена Весела Лечева.
В него те отрекоха наличието на вътрешнопартийни войни, но напрежението между статуквото в БСП и новата линия, налагана от Корнелия Нинова е очевидна.
Сред подписалите писмото са и лидерите на почти цялата местна структура на социалистите – заместник-кмета Анелия Димитрова, заестник-председателя на Общинския съвет София Вергилова – Георгиева, бившият лидер на БСП в общината Любомир Чавдаров и общинските съветници Красимир Стефанов и Лиляна Димитрова.
Анализаторите определят номинацията на Явор Божанков като опит БСП да се разграничи от хората, приели колаборационистки подход на местно ниво спрямо управляващите от ГЕРБ, нещо твърде познато и на местно ниво.
Съвсем наскоро за подобни действия БСП бе отстранен лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов, а кметът на Перник Станислав Владимиров е в открит конфликт с националното ръководство.