Балонът се спука – нито Лидл, нито Кауфланд имат намерение да идват в Свищов на терена на старата болница!

Нито Кауфланд, нито Лидл имат намерение да откриват свой магазин в Свищов. Това става ясно от официално изпратени от пресотделите на двете компании писма до сайта ни „Площад Алеко“.
Тази информация напълно опровергава хвърляните в публичното пространство и подхранвани от местната власт слухове, че неясният „инвеститорски интерес“, зад който се опитва да се скрие опита за тайна продажба на терена на старата болница е на голяма търговска верига, която ще осигури по-ниски цени на хранителните стоки за все по-обедняващото население на Свищов.

„Здравейте, г-жо Стоянова,
Преди всичко, бихме искали да се извиним за забавянето на отговора ни и да Ви уверим, че подхождаме отговорно и разглеждаме сериозно всички запитвания както от представители медии, така и от клиенти. Ценим високо Вашата роля като медия за информиране на читателите и оценяваме отговорността Ви за задоволяване на обществения интерес. 
Във връзка с Вашите въпроси, бихме искали да Ви информираме, че политиката за експанзия на Лидл България се планира дългосрочно и се преглежда и актуализира на годишна база. В този контекст следим редица показатели и възможности в различните региони в страната с цел разширяване на търговската ни мрежа и достигане да все повече потенциални клиенти в цялата страна. Към настоящия момент обаче, не сме имали конкретни преговори във връзка с имот в гр. Свищов. 
Оставаме на разположение при бъдещи въпроси.                             
Корпоративни комуникации
Лидл България“

Това е пълният текст на писмото,което редакционният ни екип получи от „Лидл България“ в отговор на отправени въпроси относно потенциалния им интерес към Свищов и конкретно към терена на старата болница.


Здравейте, госпожо Стоянова!
Благодарим Ви за изпратеното писмо и за интереса, който проявявате към възможностите нашата верига да присъства и в град Свищов. Приемаме въпросите Ви като знак за повишен публичен интерес и подчертано добра познатост на корпоративния ни бранд сред жителите на града, а и на цялата Община. В отговор, бихме искали да разясним критериите и политиките ни по отношение на разрастване и развитие в нови региони.  
 
Към днешна дата компанията ни не е планирала изграждането на хипермаркет от търговска верига Kaufland на територията на Община Свищов.
Имаме редица критерии, с които се съобразяваме при избора ни на нови локации и взимане на решение за откриване на нов магазин от веригата.
Някои са демографски – свързани с броя на населението в съответното населено място (градове с най-малко 20 000 жители), както и с потреблението в региона. Други фактори, с които се съобразяваме са свързани с териториалните особености и градоустройствените планове – търсим налични терени с площ над 8 000 м², с право на строеж и с подходящо предназначение – за хипермаркети. Обичайно се насочваме към окрупнени парцели, тъй като такава е спецификата на нашата верига. При съществуващи налични търговски обекти с търговска площ над 2 000 м² също проявяваме интерес.
Повече подробности може да намерите и тук:
https://zanas.kaufland.bg/nedvizhimosti/razvitie-na-nedvizhimostite.html
Надяваме се, че сме били изчерпателни. Ще се радваме за в бъдеще да имаме и други поводи за комуникация и съвместна работа. 
Поздрави и пожелания за успешна година!
Ралица Трон
Експерт Комуникации

Това гласи отговорът на Кауфланд, на изпратените от журналистите ни въпроси.

Изнесената от двете големи национални търговски вериги информация, ясно посочва, че Свищов за съжаление, вече не отговаря на критериите им за експанзия и откриване на нови обекти вследствие на обезлюдяването през последните години и ниските доходи на населението.
То опровергава и огромната група апологети на търговското и индустриалното развитие на Свищов, които виждаха във възможността за продажба на терена на старата болница не неясна сделка, а мъдро управленско решение за развитие на търговията и индустрията в града, зад което стои привличането на стратегически инвеститор.
Получените отговори обаче, поставят и изключително важния въпрос, на който жителите на Свищов, ще трябва да си отговорят – кой е този мистериозен инвеститор, заради когото, взето решение на Общинския съвет, вече втора година не се изпълнява и по повод на когото и Стопанска Академия и Община Свищов, застават на амбразурата срещу своите собствени съграждани?!