„Орел на Дунава“ ще разпери криле отново, този път в общините Долна Митрополия и Гулянци

Традиционният фестивал на римското антично изкуство „Орел на Дунава”, който години наред се провеждаше в Свищов променя локацията си и вече ще радва жителите на с. Гиген в община Гулянци и с. Рибен в община Долна Митрополия. Споразумение за това е постигнато с кметовете и ръководствата на общинските съвети в двете общини. Организаторите на фестивала са подготвили много новости и изненади за участниците и гостите си, а жителите на двете села и околните населени места – домакини са добре дошли на събитията, които богатата програма включва.

Този уикенд – 14, 15 и 16 юни ще се осъществи осемнадесетото издание на първият античен фестивал в България и на Балканите – „Орел на Дунава“. Фестивалът, който до миналата година се провеждаше в античния град „Нове“, Свищов, тази година ще бъде в Улпия Ескус, с. Гиген и Ад Путеа, с. Рибен. Организаторите на тазгодишното издание са Съвет по туризъм – Свищов, община Долна Митрополия и община Гулянци.

„В тридневния фестивал ще вземат участие 120 реенактори от Италия, Румъния, Сърбия, Англия и България, които ще въведат посетителите в обичаите и традициите от античността. Представителите от групите за възстановки ще демонстрират умения, сила, исторически оръжия и облекла, които ще ви пренесат във времената на разцвет на Римската империя. Посетителите ще се насладят на разнообразни изложби, работилници, представления, военни демонстрации и други старинни приумици, които ще забавляват и обогатяват.“ – коментира д-р Стефан Проданов от Първи Италийски легион.

Участниците във фестивала са някои от най-престижните и влиятелни групи за антични исторически възстановки в Европа като Gruppo Storico Romano, Италия, Histora Renascita от Румъния, Прабългарска школа Багатур, Legio I Italica, Cohors I Thracum c.R., Дукс Антика, Улпия Пауталия, Getae gens Istri fluvii, Огнена формация Феникс, Тракийски мистерии „Орфей и Евридика“, както и индивидуални участници от Сърбия, Англия и България.

Гостите ще се срещнат с античното наследство, ще се върнат две хилядолетия назад с исторически възстановки, културни изяви, антична кухня, занимания за деца, римска артилерия, стрелба с лък и прашка, антична фехтовка и кавалерия. Виртуозните бойци от „Багатур“ ще представят своя спектакъл, демонстрирайки стрелба с лък и антична фехтовка. Огненото шоу на „Феникс“ от Козлодуй отново ще блести и сияе с опитомената огнена стихия.

Атрактивен акцент от програмата на „Орел на Дунава“ е римската кухня. В първия ден от фестивала ще бъде представена традиционна кулинарна презентация, показваща любопитни съставки и антични ястия по древни рецепти пред посетители, гости и участници. Ще има кулинарен сблъсък между отборите, жури ще оцени приготвените гозби и ще завърши с масова дегустация от публиката. Специален гост ще e риалити-звездaта Станислав Иванов, който ще изнесе майсторски клас и ще приготви специалитета на фестивала.

„Каним всички любители на историята, малки и големи, да се присъединят към нас за един незабравим уикенд на римска тема в скритите перли на Дунавския лимес – Улпия Ескус, с. Гиген и Ад Путеа, с. Рибен! – приветства от името на организаторите проф. д-р Стоян Проданов.