28 годишен младеж избраха управляващите за шеф на общинско дружество

Двадесет и осем годишният доктор по икономика от Стопанска Академия Димчо Шопов бе избран за управител на общинско дружество Център за управление на отпадъците“ ЕООД на последната сесия на Общинския съвет.

Това стана с гласовете на съветниците от управляващото мнозинство, докато опозицията гласува „въздържал се“.

Причината за това е колкото обстоятелството, че по правило опозицията не бива да носи отговорност за кадровите решения и избора на Кмета и мнозинството, толкова и факта, че тази тема бе една от извънредно включените в дневния ред по предложение на Генчо Генчев преди самата сесия.

Така на практика съветниците научиха кого предстои да изберат буквално часове преди началото и.

Не бе обявена и управленската програма, с която Димчо Шопов е спечелил конкурса, в който се оказа, че е бил единствен участник.

Самият той се оказа, че не е бил поканен и не присъства на сесията.

Общинският съветник Ивайло Атанасов остро възрази срещу това отсъствие с аргумента, че не се назчначава обикновен служител в администрацията, а управител на общинско дружество, който носи голяма отговорност.

Адв. Калин Костов попита членовете на комисията по избора какво е мотивирало тяхното решение и поиска съветниците, които не са били нейни членове да се запознаят с програмата на кандидата, която обаче така и не бе представена.

Дружеството „Център за управление на отпадъците“ ЕООД има много интересна съдба. Всъщност това е бившето „ВиК – Свищов“, което след като общината през 2016г. загуби възможността си самостоятелно да осъществява политиката си в областта на водоподаването в полза на търновското „ВиК – Йовковци“, поради състоянието си на фактически фалит. То първоначално промени дейността и наименованието си на „Комунално строителство и поддръжка“, когато отново бе изправено на ръба на оцеляването поради финансови затруднения и неуспешна търговска дейност. Сега за трети път ще се опита да започне отначало и да оцелее на пазара.

В крайна сметка дали младият управител, избран от мнозинството при тези обстоятелства ще успее в изпълнението на поставената задача или трети пореден фалит ще застигне злополучното дружество предстои да видим вбъдеще.

9_748_избор управител ЦУО