В Белене не се отказват от проекта за втора АЕЦ

Отворено писмо с искане за среща с премиера Бойко Борисов от името на беленската общественост е изпратил кмета на общината Милен Дулев.

Наскоро Министерски съвет разпространи съобщение, от което става ясно, че платеният и вече доставен руски реактор, предназначен за оборудване на АЕЦ „Белене“, ще бъде използван за изграждането на седми и дори осми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Тази новина силно е обезпокоила ръководството и гражданите на Община Белене, тъй като процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“, още не е приключила.

С подкрепата на Общинския съвет и на жителите на общината, заявявам крайното ни безпокойство за реализирането на проекта АЕЦБеленев изпълнение на решение на Народното събрание от 2018 година. До момента процедурата за избор на стратегически инвеститор не е приключила.

Какво се случва с площадката на АЕЦБеленепри положение, че доставеното на площадката оборудване се предвижда да бъде използвано за изграждане на нова ядрена мощностплощадка 2 на АЕЦКозлодуй“?

Проект АЕЦБеленее значим не само за развитието на община Белене, но и на Плевенска област, на Централна и Северна България, които се очертават като найизоставащата в икономическото си развитие територия.

Настояваме за официална среща с Вас“, пише Милен Дулев в писмото до Борисов.

По този повод екипа на „Площад Алеко“ потърси за интервю кмета на Община Белене.

Пред нашия екип той сподели, че АЕЦ „Белене“ е важен за целия район, а не само за ръководената от него община. По думите му работните места, които биха се открили, ако бъде реализиран проекта за изграждане на нова ядрена мощност, биха били над 10 000 а най-големият проблем в региона според него е именно безработицата.

„В икономически план АЕЦ „Белене“ има огромен потенциал за града и съседните общини“ – каза още той.

На въпроса ни време ли е да се мисли за алтернативен вариант за използването на площадката на АЕЦ „Белене, той отговори, че е важно първо да се вземе решение, дали ще се изгражда АЕЦ или не и тогава да се мисли за алтернативи. Задължително е Община Белене и съседните общини и в частност Свищов, да си съдействат и да се правят съвместни проучвания за нови възможности, но без намесата на централната власт, каквото и да решат те, няма как да се случи, допълни още той.